fbpx
Gebrek aan focus

Gebrek aan focus…

5 tips om hier verandering in te brengen!

Volgens mij iets wat we allemaal herkennen. Juist nu je schippert tussen thuiswerken en kantoor. Je doet van alles, bent de hele dag druk in de weer, maar om nou te zeggen dat er echt veel uit je handen komt…. Het voelt niet productief, efficiënt en als de beste versie van jezelf. Het zou er zomaar voor kunnen zorgen dat je minder tevreden terugkijkt op je werkdag, en dat je minder blij wordt van jouw werk. Hoog tijd om hier verandering in aan te brengen!

In de afgelopen maanden heb ik als ondernemer een aantal lessen geleerd over zogenaamde hyper of laser focus. Deze lessen had ik graag willen weten in mijn tijd als management assistant! Deze methodes helpen je echt om focus aan te brengen in je werkzaamheden en meer gedaan te krijgen op een dag. En nee, het is geen rocket science, waarschijnlijk herken je een aantal zaken direct, maar heb je hier nog niet voldoende tijd voor genomen of de methode écht met hart en ziel toegepast. Als jij sterker in je schoenen wilt staan, tevreden terug wilt kijken op al het werk dat je verzet, duidelijke kaders aan wilt geven aan jouw omgeving en progressie wil maken in jouw persoonlijke groei: ga er dan vol voor! Make that change, be the change en zorg dat je weer lekker in je vel komt te zitten.

Lessons learned:

 1. Zorg voor een opgeruimde werkplek. Nee, geen sexy regel, maar zo ontzettend waar! Een opgeruimde werkplek, zorgt voor een rustig blikveld, rust in je hoofd en geen extra prikkels van alles wat je nog moet doen/ opruimen/ lezen/ nog een keer naar wilt kijken/ etc.
 2. Plan je dag: maak een planning van je dag in blokken van 50 minuten en 10 minuten rust. Denk niet na 50 minuten, ik zit er nét lekker in, ik ga nog even door, want die 10 minuten rust nemen levert je namelijk veel op. Door je brein na gefocused aan het werk te zijn geweest, rust te gunnen, zorg je ervoor dat je alert blijft, dat je jezelf niet uitput. Hierdoor blijf je juist in een betere flow.
 3. Nadat je jouw planning van de dag hebt gemaakt, stem je deze af met jouw manager/ team:  spreek af wanneer jij bereikbaar bent (vooral wanneer niet!) en laat weten wat er vandaag op jouw to do list staat.
  Natuurlijk kan het zijn dat je jouw planning hier en daar wat moet aanpassen omdat er vanuit het team of jouw manager een niet voorziene prioriteit naar voren komt. Maar dat is oké, afstemming zorgt voor wederzijds begrip én het maakt ook inzichtelijk wat jij allemaal voor het team doet. . Je hebt een gezamenlijk doel! Overeenstemming over de dag zorgt voor rust, overzicht en commitment.
 4. Bepaal jouw intentie voordat je begint aan een nieuwe taak. Dit klinkt misschien gek, maar het voorkomt dat je doelloos hopt van activiteit naar activiteit. Wanneer je, voordat je aan een taak begint, nadenkt over: hoe wil ik deze taak uitvoeren, hoe wil ik me voelen, wat is mijn intentie hiermee? Zorgt dit direct voor een shift in jouw gedachten. Het maakt je meer gefocust, je krijgt meer gedaan en het maakt je bewuster van waar je mee bezig bent. Neem als voorbeeld het uitwerken van een presentatie voor jouw manager. Als jij jezelf bewust voorneemt: ik wil met volle focus werken aan een mooie strakke presentatie waarmee mijn manager direct op pad kan en die klant omver blaast. 
  Een simpele oefening als dit, maakt dat je anders aan de volgende taak op jouw to do list begint.
 5. Probeer in de afgesproken tijd, onafgebroken te werken aan één taak. Ik weet het, soms lijkt dit onmogelijk, maar focus door “nee” te zeggen. Je levert beter werk en ook nog eens in kortere tijd wanneer je bewust kiest om te focussen op één ding tegelijk. Misschien moet jouw omgeving hieraan wennen, en moet je ze hierin opvoeden. Maar wie kan er op tegen zijn dat jij jouw grenzen steviger neerzet, zodat je sneller en beter kunt werken? Niemand! Hier alvast een paar opties om op een aardige manier “nee” te zeggen:
 • Wat een goed idee, maar mijn antwoord is nee
 • Het spijt me, ik ga nee zeggen
 • Sorry maar dat gaat me niet lukken, ik heb andere prioriteiten
 • Ik wil je graag helpen, maar het komt niet goed uit voor mij

Nu ben ik heel erg benieuwd, wat ga jij vanaf morgen direct toepassen? Laat even een berichtje achter ↓

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Uncategorized
Uncategorized

More Similar Posts