fbpx

Nog nooit had je als leidinggevende te maken met uitdagingen van dit formaat; dit is uniek, ongekend en heeft bijzonder grote impact. Je mag even van slag zijn, maar jouw team kijkt naar jou, want ondanks alle hectiek heb jij de taak om voor jouw mensen te zorgen.

Natuurlijk regel je in de eerste plaats alle praktische zaken. En dat is goed, dat heeft nu prioriteit. Maar echt zorgdragen voor je team zal komende tijd meer van je vragen dan alleen deze praktische voorwaarden…

Deze eerste dagen zijn voor iedereen onwennig, bijzonder en onwerkelijk. Maar langzaamaan volgt het besef dat deze situatie mogelijk veel langer zal aanhouden dan deze drie weken… hoe houdt je dan als leidinggevende jouw team bij elkaar?

Het is meer dan ooit nodig dat je echt voor jouw team “zorgt”.

Ieder voelt zich bezorgd, is op momenten minder productief, angstig en mogelijk in de war. Daarnaast vraagt het de nodige inspanning om jezelf aan te passen aan deze nieuwe situatie. Hoe combineer je bijv. thuiswerken met home schooling? Hoe ga je om met de bezorgdheid om geliefden die misschien ziek zijn? Of angst voor dreigend faillissement? Jouw medewerker is zoveel meer dan wat je ziet, zoveel meer dan alleen uitvoerder van zijn/ haar takenpakket. Jouw medewerker neemt de zorgen mee om familie, vrienden, mogelijk een partner.

Het is nu van groot belang om naast al het praktisch, te zorgen voor communicatie en verbondenheid binnen jouw team op een dieper level. Je hebt elkaar echt nodig, deze “werkfamilie” kan een belangrijke uitlaatklep zijn voor gevoel van zingeving, zelfwaardering, onderling begrip en herkenning. Hier ligt voor jou een taak als manager, zo niet de belangrijkste… Draag zorg voor deze verbinding. Communiceer niet alleen vanuit het hoofd en verstand met elkaar maar connect op gevoel en emotie, zorg dat je elkaar niet kwijtraakt, zorg dat elkaar blijft “zien” nu je even, als vanzelfsprekend, geen gezamenlijke werkruimte deelt.

Ik hou ervan om dingen simpel, praktisch en betekenisvol te maken. Daarom heb ik voor jou een aantal gratis templates ontwikkeld waarmee je op eenvoudige wijze kan zorgen voor een “gesprek” dat verder gaat dan: hoe gaat het? Hoe is het bij jou? Krijg je alles een beetje op de rit? Hoe goed bedoeld ook, deze vragen nodigen niet ieder teamlid uit om meer te vertellen dan wat aan de oppervlakte ligt. Ik wil je vragen open te staan voor deze super simpele oplossing: download de templates met per blad één eenvoudige opdracht, waarmee je jouw mensen op een zeer laagdrempelige manier uitnodigt invulling te geven aan hoe ze zich voelen.

Denk nu niet gelijk, dit is niets voor mij, dit is niets voor mijn mensen, maar keer het eens om: wat zou deze informatie jou kunnen brengen? Welke prachtige inzichten en gesprekken worden hiermee op gang geholpen? Hoe mooi is het voor jouw team om aangemoedigd te worden om gevoelens te delen en je gezien te voelen als mens en alles wat daarbij hoort? Wees een echte leider en durf dingen eens anders te doen dan je altijd deed, want dat is wat deze tijd van ons vraagt.

Doordat je een andere vraag stelt dan jouw teamleden wellicht van je verwachten, krijg je ook een ander antwoord. Probeer, experimenteer…! Het voelt misschien als iets buiten ieders comfort zone, maar dat is oké, het heeft een hoger doel. Het is geen hogere wiskunde, het zorgt voor verbinding en nodigt uit om te delen waar je als teamlid “zit”. Het geeft jou als manager inzicht en houvast, het is bijzonder simpel maar effectief. Haal de chaos, onzekerheid en angst uit het hoofd en zet het op papier. Leer jouw team zorgen, plezier en dagelijkse verwonderingen te delen. Dat maakt je zelfs op afstand een team, geeft troost en houvast. Laat je niet weerhouden door de simpelheid, gooi je ego wat dat betreft alsjeblieft aan de kant, deze tijd vraagt van ons allemaal om te stretchen en dingen buiten je comfortzone te doen. Wees een leider, zorg voor je team en geef zelf het goede voorbeeld. Houd je team bij elkaar… juist nu.

Werkwijze:

·       Download de templates hier!

·       Verstuur 1 x per week een template naar alle teamleden met het verzoek deze in te vullen (bij geen printmogelijkheid geen excuus: de tekening is zo eenvoudig opgezet dat deze makkelijk nagetekend kan worden), benodigde tijd om in te vullen: 10 min.

·       Laat ieder een foto maken van zijn/ haar ingevulde template

·       Verzamel deze op jullie online workspace, bespreek gezamenlijk via skype/ zoom/ facetime/ etc

Tags: Uncategorized

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

M’n slechtste beslissing ever….!
De grootste valkuil voor managementassistenten
Deze artikelen vind je misschien ook interessant: