fbpx

De nachtmerrie van elke topmanager

Oké, ik begeef me hiermee op glad ijs… Normaal ben ik niet de eerste die opstaat om mijn mening te verkondigen maar er moet me iets van het hart. Er is een trend gaande waar ik het nut echt niet van in zie en waardoor zoveel managers richting een burn out worden gepusht, terwijl de oplossing gewoon voor je neus ligt.

Ongelofelijk, maar waar

Hoe zou je het vinden om zonder ruis, zonder afleiding in totale focus je te kunnen richten op dat waar je goed in bent? Om je volledig in te kunnen zetten voor de grote uitdagingen en projecten waarvoor je aangenomen bent? Dat je je geen zorgen hoeft te maken over continu bereikbaar te moeten zijn, over de bij te werken actielijst, de vergadering die je nog moet voorbereiden, de drie afspraken die je nog moet inplannen en dat contract wat je nog moet klaarmaken voor die nieuwe medewerker plus een passend inwerkprogramma… Klinkt heerlijk toch? Waarom zou je dan in vredesnaam akkoord gaan met het stopzetten van jouw één op één management ondersteuning?

Begrijp me niet verkeerd, ik snap dat bepaalde taken prima gedigitaliseerd kunnen worden. En daar ben ik absoluut voorstander van! Maar de trend waarin management ondersteuners in “pools” worden gezet, waarbij ze zogenaamd efficiënter kunnen gaan werken, gaat totaal voorbij aan de primaire taken van een management assistent. Een management assistent helpt de manager zijn team te managen. Dit klinkt heel simpel en logisch, maar dat gaat dus veel verder dan de werkzaamheden waarvoor de assistenten nu worden ingezet in deze pools. Daarmee ontstaat een vacuüm m.b.t. de ondersteuning in management taken en wordt de druk op jou als manager verhoogd.

Een één – tweetje

Ik had het hier met mijn man over, en vroeg hem hoe ik dit het beste kon verwoorden: wat is nu een passende vergelijking voor de excellente ondersteuning van een goede management assistent? Hij kwam met het idee van de VAR tijdens een voetbalwedstrijd en ik dacht direct “ja” dit is het, precies dit! Jij als top manager, scheidsrechter in dit geval, kan jouw taak met verve uitvoeren. Je bent gefocused, zit dicht op de bal, bent precies waar de actie is, tussen alle spelers in het veld. De Video Assistant Referee (jouw management assistent) kijkt met je mee, komt in actie wanneer nodig, fluistert je in wanneer je ergens meer aandacht aan moet geven of wanneer er iets mis dreigt te gaan. Bij een voetbal wedstrijd begrijpt men inmiddels: je bent nu eenmaal een mens en hebt geen ogen in je achterhoofd. En dat is oké, want samen kunnen jullie deze wedstrijd aan. Jij weet vooraf al dat je een goede en eerlijke wedstrijd zult fluiten omdat je de juiste dedicated back up hebt. En zo is het ook op de werkvloer…

Het is niet gek dat je niet alles in je eentje kan, een echte rechterhand helpt je jouw team aan te sturen, hij/zij is jouw ogen en oren in het veld, neemt moeiteloos de vergadering over wanneer jij in tijdnood komt, is een volwaardig teamlid omdat hij/ zij op de hoogte is van alle ins & outs, denkt met je mee over strategie & visie en voorziet je van ongenuanceerde, heldere feedback zodat jij als mens en manager elke dag kan groeien. Hoe fijn is het om iemand te hebben die jouw maatje is in de organisatie, tegen wie je in alle veiligheid aan mag klagen, en die daarna ervoor zorgt dat je weer wat lichter op pad kunt gaan om je taak met glans te vervullen?!

Ik vind het ongelofelijk dat er voorbij wordt gegaan aan de impact van deze vaak informeel leiders om slechts op korte termijn een kostenbesparing door te kunnen voeren.

Mijn boodschap

Let op waar je op bespaart, want dit kan jou en de organisatie uiteindelijk duur komen te staan en de grootste nachtmerrie van jou als manager worden…

Ik schrijf dit niet om te provoceren of iemand te beledigen. Ik schrijf dit puur omdat ik jou het allerbeste gun. Ik weet uit ervaring hoe het kan zijn als je zo samen een team kan aansturen. Het plezier, de uitdaging, de ups & downs, in één woord: fantastisch! Je kunt nu eenmaal niet op alle plekken tegelijk zijn, overal goed in zijn en je optimaal focussen terwijl je ineens ook allerlei operationele taken uit moet voeren. Ik gun jou een dedicated “echte” rechterhand, de wind in de rug!

Iets om toch nog eens over na te denken?

Tags: Uncategorized

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja maar, wat doe je nou precies zo’n hele dag? Je bent zo ongrijpbaar!
Wat ik leerde over werkgeluk
Deze artikelen vind je misschien ook interessant: